Sunday, May 15, 2011

Emergency Leave

Dua hari lepas gua terpaksa ambik emergency leave, not that kena apply apa pun, pasal pada hakikatnya memang dah lama apply ntuk leave yang asalnya tak emergency. Berbetulan dengan kejadian emergency yang tak dapat dielakkan.

For old time readers of this blog, you may have come across writings about my grandma, affectionately known as Tok among the family. Tok hasn't been feeling well for about 2 weeks, then a recent checks, the doctors found her gallbladder is infected. This means a certain hospitalization and surgery. She was admitted on Friday and a surgery to remove the infected gallbladder was promptly scheduled in the late afternoon.

I was still in Sandakan, and I know I must come back. Tak guna treat strangers untuk 2 tahun tapi bila family yang sangat disayangi sakit, tak boleh buat apa-apa. Terpaksa la beli tiket last minit yang terkenal dengan kemahalannya tu.

Mujur row tu dapat duduk sorang. Jawabnya, baring horizontal atas seat dan krohhhhh sampai KL.

When I reached KL, the surgery was already over and Tok was warded in the ICU. Nurse yang baik hati allowed me to see her at 1am, walaupun sepatutnya tak boleh. Thank you, staff nurse. She's stable, tapi at that time sedang sakit. Politely I asked for some analgesia to be given.

Lepas tu kena tido kat luar ICU, atas kerusi. Abis sakit belakang.

Sunrise pukul 7:30am. Gila jakun. Biasanya kat Sandakan, 7:30am dah terang-benderang.

McDonald's breakfast (sausage McMuffin, cheese on the side, supaya senang dilempar ke dalam tong sampah), sambil dengar lagu Jamiroquai. Memang pagi yang tenang.

Ramai datang tengok Tok. Semua anak and menantu dia ada. Gilir-gilir kitorang pegi tengok.

Alhamdulillah, memang boleh nampak Tok sedang recover.

Mula-mula heart rate dia stabilize, no longer tachycardic.

Lepas tu blood pressure makin cantik.

Doctor transfered her to High Dependency Ward (kira tahap bawah sikit dari ICU). Arterial line comes out.

Lepas tu NG tube drain turns from bilous to clear. The NG tube comes out.

She was allowed sips of water.

Lama sikit, just before I left the HDW a couple of hours ago, dia dah start passing flatus. Bowel patency established. Esok insya Allah dah boleh makan pelan-pelan. Maybe even get transfered to the general ward.

Moments after this picture was taken, Tok yelled "Imraaaaaaann!!" Mungkin masa tu dia tengah merepek marah Imran sebab tinggal baju sekolah atas lantai (to Kedahans, merepek tu maksudnya mengigau). Tengah sakit pun masih semangat lagi keeping everyone else in line.

Masa tok bukak mata and saw me standing next to her, she said "Man makin lawa." Agaknya dia merepek jugak masa tu kot. Mana ada lawa, Tok. Man makin hensem! Heheheh.

Right now, I'm waiting for my flight back to Sandakan in 5 hours time. I have to go back to settle some paperwork (report duty 'naik pangkat' jadi MO).

I also have to move out from the house, among other things. Tuan rumah halau. Nak naikkan sewa kunun. Piiiirah! I found a much cheaper and better house.

Then Monday, balik ke KL again. This time for 2 weeks. This one I've been looking forward to. Banyak aktiviti nih. Ali a.k.a Ali Botak (gila redundant) akan melangsungkan perkahwinannya in the coming week. Guess who is the best man? ;-) Also I look forward to see Tok recovering. It's very rewarding to use the knowledge and skills I've learnt to treat a family member.

2 minggu cuti ni kena plan betul-betul. I can foresee the temptation of nasik kenduri (ada 5 kenduri I'm invited to), Tony Roma's, Pappa Rich, durian, heck, makanan yang masak kat rumah pun dah cukup irresistable.

Nak kena run nih. Jom explore tempat running yang tak pernah pegi.

1 Comments:

Blogger Dancing Ciken said...

yo! c u this weekend too :D

i nak suggest u lari kat klcc park, ramai awek2 cun tau sekarang ni dah aktif berlari2 di situ. jangan lupa bawak camera sekali, hehehe

16 May, 2011  

Post a Comment

<< Home